american crime story - dizi incelemesi

Son bir iki haftalık üzerimden inmeyen ağırlığa inat yeni bir konuyla karşınızdayım 😊 Bugünkü konumuz American Crime Story. Öncelikle dizinin künyesini vereyim.

American Crime Story

Türü: biyografi, suç, dram
Süre: 42 dk
Yılı: 2016
Yapımı: Amerikan
imdb puanı: 8,5



Dizi her sezon farklı ve Amerikan tarihine damgasını vurmuş bir suç olayını ele alıp gerçeğe en yakın haliyle, çok hafif hikayeleştirerek anlatıyor. İlk sezonda o çok meşhur O. J. Simpson olayını ele alıyor. Bilmeyenler için olayı anlatayım. O.J. Simpson ünlü bir Amerikan Futbolu oyuncusu. Eski karısı Nicole Brown ve arkadaşı Ronald Goldman vahşi bir şekilde öldürülmüş halde bulunuyor. Polisler O.J. Simpson'ı arayıp haber verdiklerinde nasıl öldürüldüğünü bile sormuyor. Daha sonra çorabında, arabasında, DNA eşleşmelerinde, elindeki kesikte, eldivenlerinde cinayetleri O.J. Simpson'ın işlediğine dair çok net kanıtlar olmasına rağmen mahkemede avukatlarının oyunlarıyla, Amerikan yargı sisteminin ilginçliğiyle ve en önemlisi de olayın ırkçılığa çevrilmesiyle beraat ediyor.
Kısacası ünlü bir katili ırkçılık süslemeleriyle birdenbire halk kahramanına dönüştürüyorlar.  



Olay tamamen gerçek tabii ki ufak tefek hikayeleştirme unsurları var ama olabildiğince çıplaklığıyla anlatılmış dizide. 
Bu arada O.J. Simpson ve Robert Kardashian (Kim Kardashian'ın babası) çok yakın arkadaşlar (hatta bir sahnede O.J. Simpson kafasına silah dayamışken lütfen kendini Kim'in odasında öldürme diyor.) ve bu olaydan önce kendisi çok bilinmezken olayın arkasından çok ünlü bir avukat haline geliyor. 

Anlaşılan o ki ailenin şu anki halinin babalarının mantığıyla hiç ilgisi yokmuş. Hatta ölmeseydi muhtemelen tasvip etmezdi bu yaptıkları şeyi diye düşünüyorum, zira ne kadar kurgudur bilinmez anlatılanlar ama ben biraz gerçeklik payı olduğunu düşünüyorum. Babaları bu olaydan ötürü TV'ye çıkıp da ünlenmeye başlayınca, çocuklarıyla birlikte yemeğe çıktıklarında çok ilgi görüyorlar ve çocukların çok hoşuna gidiyor, bunun üzerine Robert Kardashian onlara dönüp: "Büyükanne ve büyükbabanızı biliyorsunuz. Beni ve neyi atlatmaya çalıştığımı biliyorsunuz. Biz Kardashian'ız. Bizim ailemiz için iyi bir insan ve sadık bir arkadaş olmak ünlü olmaktan önemlidir. Ün geçicidir, sahtedir (hatta küçük Kim bu sözleri işitirken kafasını çevirir) Temiz bir kalbin yoksa hiçbir şeydir." diyor ve aynı zamanda olayın çok başları olduğundan arkadaşını tamamen destekliyor ve suçsuz olduğunu savunuyor. Fakat zaman içerisinde ortaya çıkan kanıtlardan ötürü onun suçu işlediğine tamamen inanıp Juice'un (O.J Simpson) yüzüne bile bakmak istemiyor. Davanın sonuna kadar zorla sabredip sonra da onunla olan ilişkisini bitiriyor. 

Olayın enteresan bir diğer yanı da birçok kişinin bu vesileyle ün kazanıp zengin olması. Kardashian ailesini zaten herkes biliyor, Polis dedektifi Fuhrman her ne kadar işinden de olsa cinayet romanı yazarı oluyor, Kato Kaelin reality show yıldızı oluyor, Marcia Clark her ne kadar savcılığı bıraksa da kitap yazıyor (Without a Doubt) ve milyonlar kazanıyor. Olaydan kazanç sağlamayan neredeyse yalnızca kurbanlar diyebiliriz. 

Ayrıca dizideki oyuncu kadrosu da efsane. John Travolta'dan David Schwimmer'a (kendisini Friends'ten sonra ilk kez bir yapımda izledim. Tabi biraz değişik geldi ama hala aynı saftrik bakışlı adam), Sarah Paulson'dan Connie Britton'a birçok ünlü ismi müthiş performanslarıyla izlemeniz mümkün. 



İlk sezon böyleyken ikinci sezon da (başta Katrina Kasırgası olacak denilirken) Gianni Versace'nin cinayetini anlatıyor. (Üçüncü sezon da Monica Lewinski olayını anlatacakmış duyumlarıma göre) 
Gianni Versace'nin cinayetindeki enteresanlık da katilin (çok zeki bir sosyopat olan Andrew Cunanan'ın) bu olayı zevkle gerçekleştirip, arka arkaya cinayetler işleyip bir türlü yakalanamaması. 



Yine oyuncu kadrosu muhteşem. Ricky Martin'den (kendisi lise aşkım olur ve hala da maşallahı var, hiç mi çökmez bir insan, 20 sene oldu yahu!), Penelope Cruz'a, Darren Crisss'e (kendisini Glee sevenler çok iyi tanırlar) çok başarılı bir kadrosu var. 



Bu sezon için de Donatella Versace ciddi bir tazminat davası açmış. Zaten o dönemde de olayın konuşulmasını, dedikodu yapılmasını istemediğinden birçok şeyi örtbas ettiği söyleniyor. Aynı zamanda dizide Ricky Martin tarafından canlandırılan Antonia D'amico da diziye dava açanlardan. 



Aslında ikinci sezonun konu aldığı Versace cinayeti Vulgar Favors kitabından uyarlanmış. Yine hikayeleştirme ve magazinel kısımları var fakat olabildiğince gerçeğe yakın anlatılmaya çalışılmış ki gerçek hayattan uyarlanmış yapımları ayrı bir ilgiyle izliyorum. 

Netice itibariyle mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Son yılların başarılı yapımlarından biri. 

Bol dizili günler 😁

Yorumlar

Popüler Yayınlar