seslenen kitap

Hala duymamış, duysa da denememişler için 'Seslenen Kitap' uygulaması hakkında bilgi verip tecrübelerimi paylaşacağım bugün sizlerle. 



Türkiye'nin ilk sesli kitap dükkanı olan Seslenen Kitap, 2014 yılında kurulmuş. Ben de neredeyse ilk açıldığından beri kullanıyorum uygulamayı. Uygulama ücretsiz, her bir kitabın kısa ön dinlemeleri ve bazen bazı kitaplar da ücretsiz. Onun haricinde kitaplar (doğal olarak) ücretli. Fiyatları da normal kitap fiyatında veya daha pahalı. Ara ara (çok sık değil yalnız ne yazık ki) ciddi indirimler de oluyor. 
Mantık olarak muhteşem bir uygulama aslında. İş yaparken, uzun yolda, sporda, trafikte, ütü yaparken (bu kısımlarda baya bir işime yarıyor benim), banyoda; aklınıza gelebilecek her yerde kullanabilirsiniz. Hayatınızdaki ölü alanları doldurarak 'kitap okumaya vaktim kalmıyor' şikayetinden de kurtulabilirsiniz. 



Ağırlıklı güncel, çok satanlar ve iş ile ilgili kitapları bulabiliyorsunuz. Appstore'daki yorumların veya şikayetlerin birçoğuna dönüş yapılıyor. Bu da bence baya iyi bir özellik. 
Gelelim kötü yanlarına;
Birincisi fiyatları pahalı. En çok şikayet alan konulardan biri de bu gibi görünüyor. Ama harcanan emek ve kullanım rahatlığı düşünüldüğünde makul olduğunu düşünüyorum. 
İkincisi kitap çeşitliliği az. Yani böyle bir uygulamada klasiklerin neredeyse hepsinin yer almasını beklerim ama popülerleşmiş klasikler dışında neredeyse hiç bulamıyorsunuz. Ne yazık ki yukarıda da belirttiğim gibi ağırlıklı çok satanlardan ve güncel kitaplardan gidiyor. 
Üçüncüsü ve en önemlisi bence seslendirme kalitesinin değişkenliği. Kitaptan kitaba okuyan kişinin değişkenliğinden sizin de dinleme şevkiniz iniş çıkışlar gösteriyor. Gönül istiyor ki hep bir seslendirme sanatçısı ya da bu konuda eğitimi olan birileri seslendirsin ama geçip de kitabı yazan kişiye ya da başka kişilere seslendirme yaptırınca dünya para verdiğiniz kitabı dinleyesiniz gelmiyor. 
Yazarlar kendi kitaplarını seslendirdiklerinde yahut seslendirme konusunda yeterli eğitimi olmayan birisi seslendirdiğinde yapılan diksiyon hataları, yanlış vurgular ya da tekdüze okuma kulaklarınızı tırmalayıp, dikkatinizi tamamen başka bir yöne çekiyor. Özellikle de okullarda söylenen; 'Türkçe'nin yazıldığı gibi okunan bir dil olduğu' yalanını bilen ve buna dikkat eden biriyseniz bu tür hatalar size işkence gibi gelecektir. 
Bu yüzden mutlaka ama mutlaka satın olmadan önce kitabın ön dinlemesini yapmanızı tavsiye ederim. 



Favori kitaplarım (seslendirenlerim):
Kürk Mantolu Madonna (seslendiren: Mert Fırat)
Uyumak İsteyen Tavşan (iki farklı seslendirmesi mevcut kitabın, ki bence bütün kitaplarda bu seçenek olmalı. Çocuklar için harika bir kitap, sırf bu kitap için uygulama kullanılabilir. Bunu daha önce tavsiye ettiğim arkadaşlarım açıp bana tekrar tekrar teşekkür ettiler.)
Küçük Kara Balık (Yiğit Özşener)
Murat Eken'in seslendirmeleri de oldukça başarılı. Onun seslendirdiklerini de iç rahatlığıyla alabilirsiniz. 
Bunun dışında Küçük Prensi Mirgün Cabas seslendirmiş başta biraz tuhaf gelse de sonradan alıştım en azından diksiyon hataları yok. Türklerin Tarihi Mazlum Kiper tarafından seslendirilmiş o da fena değil. 
Ancak gelin görün ki Hayvanlardan Tanrılara-Sapiens gibi muhteşem bir kitabı didaktik bir şekilde okuyan Tilbe Saran beni kitaptan soğuttu. Öyle rahatsız edici ve sürekli gereksiz vurgular yaparak okuyor ki on dakika dinlerseniz baş ağrısı garanti. Ya da Pınar Mermer kendi kitabı olan 'Yavaş Ebeveynlik'i niye seslendirmiş? Tamam kitap yazmış olabilirsiniz ama bu güzel bir okuyucu olduğunuz anlamına gelmiyor. Kendisi mi demiş acaba; 'ben okurum kendi kitabımı' diye ya da bunu dinleyenler daha profesyonel bir seslendirme önermemişler mi? 
Birkaç kere böyle dinlemeden aldığım kitap oldu, sonra dinlerken kafamı duvarlara vurasım geldi, artık yapmıyorum öyle bir hata. 
Son bir kötü özelliği de (son güncellemede bunun düzeldiğini söylediler ama düzelmedi) ekran kilitliyken pause yapabilmek mümkün olmuyor; ille de ekranı açıp, uygulamaya girip durdurmanız gerekiyor. 
Netice itibariyle eksileri olsa da güzel ve desteklenmesi gereken bir uygulama. İyi seslendirmecilerle klasik eserlere ağırlık verilirse daha da güzel olur diye düşünüyorum. Hala denemediyseniz siz de deneyin! 




Yorumlar

Popüler Yayınlar